Faja Lobie Faja Lobie
 
HET BESTE ADRES IN DEN HAAG. OVERTUIG U ZELF, EN BEZOEK ONZE ZAAK

Wat is goud?

Goud (Latijn: Aurum, symbool: Au) is een chemisch element dat miljoenen jaren geleden in de aardkorst is ontstaan en heeft maar 1 atoom. Goud is een edelmetaal, omdat het niet oxideert (roest of verkleurt) en is onder de groep edelmetalen (zilver, platina, enz.) de voornaamste. Vandaar de naam ‘Koning der Metalen’.

Goud: winning en eigenschappen

Hoewel goud, het geelste metaal op Aarde, voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika, wordt het vandaag de dag voornamelijk verkregen door mijnwinning. Goud is een zeer dicht metaal en heeft een soortelijk gewicht van 19.320 kg/ m3. Goud smelt bij een temperatuur van 1063 graden Celsius. Zuiver goud echter, is erg zacht en makkelijk te bewerken. Goud oxideert (roest) nooit, behoudt zijn glans en is dus vrij duurzaam. Goud is tevens een goede warmtegeleider.

Goud in de geschiedenis: macht, welvaart en status

Goud betekende al vele eeuwen voor het begin van onze jaartelling: welvaart, macht en status. Door zijn zeldzaamheid heeft het sinds de 26e-eeuw voor Christus als betaalmiddel gediend in de vorm van munten. Geen inspanning was te groot, geen middel ontoelaatbaar, of complete veldslagen werden ervoor uitgevochten. Hele volkeren uitgemoord, alleen maar om zoveel mogelijk goud te veroveren.

Magische verhalen over goud

De zeldzaamheid en schoonheid van goud hebben tot vele magische verhalen geleid. De oude Egyptische farao’s lieten zich met prachtige gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen begraven. Van de Griekse koning Midas werd beweerd dat hij de kracht bezat om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. Van de Inca-indianen is bekend dat zij een ware hartstocht voor goud hadden. Zij zagen goud als tranen van de zon en hadden het gebruik hun overledenen te begraven met gouden maskers en van top tot teen te bedekken met goudpoeder. De Spaanse veroveraars noemden het land van de Inca’s ‘El Dorado’. Oftewel het ‘gouden land’. Heden ten dage staat dit begrip synoniem voor onmetelijke rijkdom.

Toepassingen van goud

 • Vroeger als betaalmiddel (in de vorm van munten)
 • Door centrale banken als dekking van papiergeld
 • Het vervaardigen van sieraden en gebruiksvoorwerpen
 • Toepassing op kunstobjecten
 • Als elektriciteitsgeleider van apparaten
 • Als reflecterende coating in de ruimtevaart
 • Tezamen met platina als reinigende katalysator in
  verbrandingsmotoren
 • Als dentaal goud in tanden (denk aan kronen)

Vindplaatsen van goud

Goud wordt niet overal ter wereld gevonden en gewonnen. De grootste goudproducenten zijn:

 • Zuid-Afrika
 • Afrika ten zuiden van de Sahara
 • Noord- en Zuid-Amerika
 • Australië
 • Rusland
 • China
 • Indonesië

Meer weten over goud?

Neem gerust even contact op met onze winkel. We vertellen u er graag alles over!

Meer weten? Neem contact op! « terug naar de FAQ's

Google Reviews

Deskundig, transparant en betrouwbaar. Een goede en eerlijke prijs gekregen. Zeer vriendelijke mensen en een goede afhandeling. Een aanrader!

      6 maanden geleden

Patrick Jansen

Uitstekende service! Vriendelijke medewerkers. Je kunt alles zien wat ze doen en er wordt een duidelijke uitleg bij gegeven. Goede betaling!

      8 maanden geleden

Hélène Lapré

Goud verkoop snel afgehandeld en mooie prijs. Zeker een aanrader.

      6 maanden geleden

Savannah Jacobs

Zeer correct en beleeft geholpen geheel volgens de dagprijzen van websites. Highly recommended.

      10 maanden geleden

J. Vink

Ik werd te woord gestaan door vakkundige mensen, die niet bang waren om hun kennis te delen. Daarnaast hebben ze sterke prijzen voor het verkopen van uw goud. Ik kom hier zeker terug!

      een jaar geleden

Jasper van Gheluwe

Ze nemen de tijd en testen en wegen het goud in je bijzijn. Gebruiken echt de prijzen van de website. Ik heb er meerdere vergeleken. Ze komen goed uit de bus! Een aanrader!

      een jaar geleden

J.C. van Yperen

Beste juwelier als het gaat om inkoop van goud ! Ze zijn hier zeer klantvriendelijk en geven de beste prijzen. Top!

      een jaar geleden

S. Ruig

Hele fijne winkel met vriendelijk personeel waar wij zeer goed zijn geholpen. Goede uitleg en kregen de hoogste prijs na vergelijking bij andere winkels

      een jaar geleden

Marco Outenaar

Ik ben vandaag voor de 2e keer goed geholpen, andere winkels boden mij minder, Faja Lobie duidelijk meer. Echt een aanrader en zeer vriendelijke mensen

      ee jaar geleden

Caribbean Combo